Luftforurensning kan ødelegge søvn

Luftforurensning kan ødelegge søvn
Luftforurensning kan ødelegge søvn

Video: Luftforurensning kan ødelegge søvn

Video: Luftforurensning kan ødelegge søvn
Video: 6 вещей, которые выкинут вас из ТАИЛАНДА | Проверьте пер... 2023, Desember
Anonim

Listen over helseproblemer knyttet til luftforurensning er lang og forstyrrende, og det ser ut til å vokse litt lenger hver uke. Studier har tidligere knyttet luftforurensning med økt risiko for lungesykdom, hjertesykdom, type 2 diabetes og tidlig død, og denne uken er det nyheter om at luftforurensning skrus med søvnen - som i seg selv kan forårsake helseproblemer.

Presentert på American Thoracic Societys årlige konferanse, brukte studien data sporing for å måle nivåene av nitrogenoksid og PM2.5 partikler i seks amerikanske byer over en femårsperiode. Det sammenlignet da disse mot sovende effektivitet på 1863 personer som bor i disse områdene.

Søvn effektivitet er et mål på hvor mye av en persons tid i senga som sover og våken. Hver deltakeres søvn-effektivitet ble sporet over syv påfølgende dager ved bruk av medisinske enheter som ble slitt på håndleddet.

Deltakerne ble brutt opp i fire grupper basert på søvn effektivitet. Den øverste gruppen hadde en søvnverkningsgrad på 93% eller høyere, mens bunndruppens søvnvirkningsgrad var 88% eller mindre.

De som ble utsatt for det høyeste nivået av luftforurensning var mer sannsynlig å være i bunngruppen for søvn effektivitet. Høye nivåer av nitrogendioxyd økte sjansene for å ha lav søvn effektivitet med 60% og høye nivåer av PM2.5 med 50%.

De negative effektene av luftforurensning i søvn kan knyttes til de pusteproblemer det forårsaker.

"Vi trodde at en effekt var sannsynlig gitt at luftforurensning forårsaker øvre luftveisirritasjon, hevelse og overbelastning, og kan også påvirke sentralnervesystemet og hjernenes områder som styrer pustemønstre og sove," sier lederforfatteren Martha E Billings, professor i medisin ved University of Washington.

Kortsiktig effekt av substandard søvn effektivitet er lav humør og dårlig minne, og det kan også påvirke koordinering, som fører til ulykker. På lang sikt kan det få en alvorlig negativ effekt på helse, noe som bidrar til hjertesykdom, diabetes og til og med tidlig dødelighet.

Studien viste imidlertid ikke en sammenheng mellom luftforurensning og dårlig søvn. Andre faktorer som ikke er knyttet til luftforurensning kunne ha spilt sin rolle i den dårlige søvn på showet, for eksempel støy fra trafikken. Og da deltakerens søvn kun ble målt i løpet av syv dager, kan det ikke være en omfattende oversikt over søvnmønstrene.

Når det er sagt, synes det stadig tydeligere at luftforurensning kan rote med kroppen på en rekke måter som ingen forventet. Hvis en studie som sier at det forårsaker skallethet og / eller erektil dysfunksjon, blir publisert neste uke, ikke si at vi ikke advarte deg.

ANBEFALT: Fem tips for å minimere risikoen for Londons luftforurensning

Anbefalt: