Hvordan holde seg frisk for livet

Innholdsfortegnelse:

Hvordan holde seg frisk for livet
Hvordan holde seg frisk for livet

Video: Hvordan holde seg frisk for livet

Video: Hvordan holde seg frisk for livet
Video: Таисия Скоморохова – "Simply The Best" – выбор вслепую – Голос. Дети 5 сезон 2023, Desember
Anonim

De kan ikke skape utbredt panikk som svineinfluensa eller Sars, men sykdommer som kreft og hjerneslag påvirker hundrevis av tusen menn hvert år, ofte med ødeleggende resultater. Men ved å ta vare på dine vaner og lete etter de vanlige advarselsskiltene, kan du redusere risikoen og øke sjansen for overlevelse. MF forklarer hvordan du kan forsvare deg mot fire av Storbritannias største mordere.

Kreft

Fangsten - alt navn på hundrevis av sykdommer forårsaket av ukontrollert cellevekst, kreft er en av verdens mest utbredte helserisiko - så mye at statistisk sett vil en av tre av oss få det på et tidspunkt i våre liv.

Ifølge veldedighet Cancer Research UK er det mer enn 200 forskjellige typer kreft som kan utvikle seg i over 60 forskjellige kroppsorganer. "Kræftens årsak er generelt et samspill mellom genetikk og miljø - ting som kosthold og livsstil," sier professor John Chester, meddirektør i Cardiff Universitys institutt for kreft og genetikk.

Å spise godt, trene regelmessig og kutte ut risikofaktorer som røyking kan bidra til å forebygge kreftutvikling, men hvis du er diagnostisert, er sjansene for herding sykdommen oppe. "Det er ikke noe som er et mirakelmedisin som helbreder all kreft og aldri vil bli, men vi gjør store fremskritt," sier Chester. "Testikulær kreft, for eksempel, er herdbar i nesten alle tilfeller, så kom deg til legen dersom du har klumper, vondt eller hevelse i testene."

Hjertesykdom

Koronar hjertesykdom, eller CHD - når veggene i arteriene blir innskrenket av en oppbygging av fettstoffer, er hovedårsaken til dødsfallet i Storbritannia. Hvert syv minutter har noen et hjerteinfarkt.

"Det er ganske mange risikofaktorer for hjertesykdom," sier Amy Thompson, senior hjertehospital ved British Heart Foundation (bhf.org.uk). 'Noen du kan ikke gjøre noe med, for eksempel din alder eller slektshistorie. Men noe du kan, for eksempel å kontrollere blodtrykk og kolesterolnivå. Hvis du har høyt LDL-kolesterol, for eksempel, prøv å kutte ned mengden mettet fett fra bearbeidede matvarer i kostholdet ditt, og få mye mosjon for å tilstanden din hjertemuskel. '

Å ta skritt for å beskytte deg selv i 20 og 30-årene, vil betale utbytte på lang sikt. Vanligvis utvikler menn hjertesykdom i slutten av 50-årene, men det kan ha tatt 20 år for at arteriene skal pels opp til et kritisk punkt, sier Thompson. «Jo tidligere du begynner å gjøre disse livsstilene endres, desto bedre. '

Stroke

Storbritannias tredje største morder, som står for rundt en av ti dødsfall, har slagtilfelle like mange risikofaktorer som mange hjerteforhold, for eksempel høyt blodtrykk og kolesterol - og kan derfor forhindres ved å gjøre lignende livsstilsendringer.

"Stroke har en tendens til å skje mer hos eldre, men forekomsten vokser blant yngre mennesker," sier dr. Peter Coleman, assisterende direktør for Stroke Association (stroke.org.uk). "Folk er ledende hektiske liv, blir mer stresset på jobb og spiser behandlet mat for enkelt."

Det viktige er å gjenkjenne symptomene, som kan huskes ved å bruke akronymen FAST: ansiktssvakhet, armsvakhet, taleproblemer og tid, noe som er avgjørende. «Jo før du kan få noen til sykehus, statistisk, desto bedre blir resultatet,» sier Coleman.

Leversykdom

Det kan ikke være så høyt profilert som kreft eller CHD, men leversykdom er en av de få storskalige drapsmenn hvis dødeligheten fortsatt øker.

"De tre viktigste årsakene er alkohol, fedme og viral hepatitt," sier Andrew Langford, administrerende direktør i British Liver Trust (britishlivertrust.org.uk). 'Vurder nytt kosthold og prøv å kutte ned på drikken - ta to til tre påfølgende dager av alkohol hver uke. Øv trygt sex og, hvis du tror du gjør noe som setter deg i fare, bli testet for hepatitt B. '

I motsetning til mange andre sykdommer er advarselssymbolene for en sykt lever vanskeligere å få øye på. «Fordi leveren ikke har noen nerveender, får du ikke mange symptomer,» sier Langford. 'Hold en sjekk på subtile tegn som langvarig tretthet, mild gulsot eller gulning av de hvite i øynene dine. Hvis du tar det tidlig nok, kan skaden bli reversert og leveren din vil komme seg. '

Server og beskytt

Matvarer som bidrar til å avværge sykdom

Brokkoli - å slå kreft

Brokkoli har næringsstoffer med påviste kreftegenskaper som diindolylmetan (DIM). Spis dampet eller til og med rå for flere fordeler.

Bønner - å slå CHD Bønner som nyrebønner og svarte bønner inneholder fiber for å forbedre kolesterol og kalium for å styrke hjertet.

Grøt - å slå slag Havre er fylt med kostfiber, som kan bidra til å holde arteriene fungerer bra og fri for blokkeringer.

Avokado - å slå leversykdom Gode fettstoffer balanserer kolesterolnivået, mens vitamin B6 og folsyre bryter ned fett for å holde leveren i god helse.

Anbefalt: