Det mentale verktøyet du trenger for å leve et godt liv

Innholdsfortegnelse:

Det mentale verktøyet du trenger for å leve et godt liv
Det mentale verktøyet du trenger for å leve et godt liv

Video: Det mentale verktøyet du trenger for å leve et godt liv

Video: Det mentale verktøyet du trenger for å leve et godt liv
Video: SCP-261 Pan dimensional Vending Machine | object class safe | Food / drink scp 2023, September
Anonim

Noen mennesker vil fortelle deg at med riktig tankegang kan du overvinne omtrent alt som livet kaster på deg. Men hvordan får du den riktige tankegangen? Er folk født med en medfødt evne til å håndtere stress og overvinne negative følelser, eller er det noe du kan lære med litt øvelse? Forhåpentligvis er det den sistnevnte, eller de fleste av oss driver dørløs langs en veldig mistenkelig luktende bekk.

I sin nye bok, Kunsten av det gode liv, Gir Rolf Dobelli 52 korte og snappy intellektuelle leksjoner som sammen til sammen danner en mental verktøykasse som passer til alle livets problemer. Vi snakket med Dobelli om boken og et par av våre favorittverktøy fra den.

Hva er premisset bak boken?

Spørsmålet om hva som gir et godt liv er et spørsmål jeg ikke kan forestille meg å gå gjennom livet uten å spørre.

Det er en mengde svar på hvordan man skal lede et liv og de passer på en enkelt streng. På den ene ytre har du maksimal glede og minimerer smerte, og på den annen side er dyder - så lenge du holder fast i visse prinsipper og verdier, er det flott, og maksimal glede kan til og med forringe et godt liv.

Jeg fant en middelvei som jeg tror er en perfekt måte å navigere gjennom det 21. århundre, og det er stoicism. Det er en filosofi som er veldig aktuell, men det er ikke på den ene ekstreme eller den andre. De likte gode ting, men de måtte ikke ha luksus for å leve et godt liv.

Jeg sammenlignet også Stoic-filosofien med vitenskapen om psykologi som vi kjenner fra de siste 20 eller 30 årene, og det er mye overlapping.

Jeg skjønte at det ikke var en knapp å trykke på og du har et godt liv. Vi trenger en masse verktøy som hjelper deg med å leve et godt liv. Selv da er det ikke garantert, men du øker sjansene.

"Så setter jeg sammen verktøykassen med 52 mentale verktøy som hjelper deg med å lede et bedre liv, eller du kan si en sveitsisk hærkniv med 52 verktøy på den."

Det er en stor kniv …

"Ja! Kommer fra Sveits Jeg liker å bruke metaforen til en sveitsisk hærkniv. En sveitsisk hærkniv løser ikke alle problemene i verden, men det hjelper med en rekke problemer. Og i alle situasjoner trenger du ikke alle verktøyene, du trenger bare en eller to."

Hvor lang tid tar det å bruke disse verktøyene for å endre tankegangen?

Noen ganger er det bare klikk, og noen ganger tar det øvelse, mye praksis. Jeg tror å få giftige følelser ut av livet ditt - misunnelse for eksempel - kan ta et halvt år, et år eller ti år. Det handler om å praktisere.

"Ta en skrutrekker. Første gang du brukte en skrutrekker som et lite barn, var du ikke vant til å gjøre det, men til slutt blir det naturlig. Det er det samme med disse verktøyene. Jo mer du bruker dem, desto bedre får du det."

ANBEFALT: Hvordan lage en god første inntrykk

Du er inspirert av gamle filosofer, men også moderne figurer som Warren Buffett, som regelmessig inneholder i boken?

"Ja, Warren Buffett og spesielt Charlie Munger, hans høyre hånd. Dette er gutter som faktisk er moderne Stoics. Mye hva de sier passer fint inn i Stoic-filosofien og moderne psykologi."

Et verktøy jeg likte i boken var "fem sekunders nei". Kan du forklare det?

Det er en vakker en. Det er den enkleste. Det er ikke min ide, det er Charlie Mungers ide - hvis du sier nei til 99% av sakene du ikke mangler mye.

Folk spør deg om en liten tjeneste - tenk på hvordan du reagerer. Hvor ofte sier du ja uten å tenke to ganger? Hvor ofte sier du nei? Så ser du tilbake hvor ofte sparker du deg selv for å ha blitt enige om det og hvor ofte har du angret på å si nei? For meg sparker jeg meg selv langt mer for å si ja enn å beklage si nei.

Problemet er du overcommit deg selv. Da lurer du ikke bare på deg selv, men du lurer også den andre personen fordi du ikke virkelig kan levere. Du må gjøre unnskyldninger, du må lyve og det er ikke bra.

Det er bedre å bruke fem sekunder på å vurdere noe - men ikke mer enn fem sekunder - og deretter svare. Ikke la folk henge. Og standard svaret er nei, med mindre det er veldig spesielt. Slik gjør jeg det, og livet mitt har blitt mye bedre. Det er mye roligere, jeg er ikke overcommitting og jeg tror jeg har vært mye mer ærlig med andre mennesker.

"Jeg trodde alltid at ja var et godt ord og nei var et dårlig ord, fordi jeg ønsket å være lik og elsket, men jeg skjønte at nei er det gode ordet, og ja det er det dårlige ordet."

ANBEFALT: Hvordan en digital detox kan hjelpe deg med å sove bedre og være mer produktiv

Er det et annet verktøy fra boken du synes er spesielt nyttig?

Mange mennesker sliter med angst. Men de bærer disse bekymringene ubevisst, som jeg kaller å bekymre deg på en uprofesjonell måte. Jeg begynte å bekymre seg profesjonelt. Du tar ti minutter ut av uken og skriver ned alle dine bekymringer. Du vil innse at listen ikke er så lang, kanskje 12 poeng, 20 poeng - det er ikke uendelig. Når du har skrevet det ned, blir hjernen rolig. Du kan fortsette med livet ditt fordi du vet at det er et sted.

Du gjør dette et par ganger, og det begynner å bli kjedelig, fordi du skjønner at det alltid er de samme bekymringene.Til slutt ser du på listen din og du spør hva kan jeg gjøre med det? I de fleste tilfeller er det ingenting du kan gjøre. Bekymre om ditt favorittfotballag kommer til å vinne, eller hvis det kommer et aksjemarkedsslag neste uke - det er ting vi ikke kan vite eller påvirke, så du trenger ikke å bekymre deg for dem. Det er den dumeste tingen å bekymre seg for ting du ikke kan påvirke - du må godta dem.

"Da med de andre tingene hvor du kan få innflytelse, prøver du å få problemene ut av veien, og dine bekymringer vil redusere. De vil kutte opp igjen, så du gjør denne øvelsen igjen hver eneste gang. Folk bekymrer seg hele tiden, men når du dissekerer det, går den bort, i hvert fall for en tid."

Kunsten av det gode liv: Klart å tenke på forretninger og et bedre liv er ute nå, RRP £ 12,99 (Scepter), sjekk pris og kjøp på amazon.co.uk

Anbefalt: